Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

onsdag 5. mars 2014

Klokkeranke

Nå har det vært labert med blogging ei stund.  Travelt, men nå er det lys i tunellen både med tanke på tid og vår.  Har bare sådd Cobaea Scandens (klokkeranke) enda og den har spirt fint.  Hvis frøene ikke er av god kvalitet kan den slite litt.  I fjor måtte jeg så to ganger.  I år har både den hvite og blå spirt fint.  De har blitt litt lange, men nå skal de få større potter, jord med næring og en kaldere plass å være, drivhuset så da tror jeg det skal gå bra.
Friske unge planter gir energi og det trenger ihvertfall jeg nå.  Her på indre Østlandet har det vært sparsomt med sol siden jul, så vi lengter etter den store gule runde.  Mildt er det, men ennå litt snø.  Har kostet på meg et par potter med vårvekster, iris og narcisser, som står ute ved inngangsdøren sammen med litt vinterpynt.  Da er det håp. 
Slik skal disse deilige klokkerankene bli for de som ikke vet det.  Jeg har hatt klokkeranker i flere år.  Planten oppdaget jeg vel ved å følge Claus Dalby sin engasjement for klokkeranker i 2007.  Han brenner fortsatt for klokkeranker og jeg tror det blir flere som gjør det år for år.  Nå kan de kjøpes i hagesenter her i Norge, men prisen er mellom 150,- og 200,- kroner, så det er lønnsomt å så.  På dette bilde er det en blå klokkeranke, men blomsten er hvit før den blir blå.  Finnes også i hvit.  

7 kommentarer:

 1. Så flotte spirer du har! Jeg sådde klokkeranke i går og er spent på om de vil spire lett. De vokser utrolig fort bare de kommer i gang. Det er lenge siden vi så sola ja, og savner den veldig nå. Får håpe den snart dukker opp :-)

  SvarSlett
 2. Hei..ja dine var grønnere enn mine..sikkert på tide med ompotting. ellers må jeg si posen med klokkerankefrø spirer svært ugjevnt her hos meg..bærer nesten en og en ned i kjeller under vekstlyset der. En spirte med hele frøskallet som en hjelm over hodet, den måtte jeg med list og lempe fjerne 'lua' på. Man går vel ikke med lue inne vel? ;-))

  Jeg har fantastiske historier om min erfaring med klokkeranker! Tror jeg må ha et innlegg en gang om den ja! Stikkord er 5-6 sinkbøtter med flere meter oppbundede planter som dannet en tett grønn vegg av løv og blomster..først inne i stua så i drivhus og så inntil husvegg mot sør..

  Jeg har imidlertid ikke praktisert særlig å knipe av skudd underveis..kanskje jeg skulle prøve det i år?

  SvarSlett
 3. Flotte klokkerankespirer hos deg! Jeg kom over en pose med klokkerankefrø på Plantasjen i går og måtte bare ta den med meg. Har sådd den i kveld og krysser fingrene for at førene er av god kvalitet. Er jeg for seint ute, eller? Første gang jeg sår klokkeranker og mye annet for den skyld :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke for sent, jeg har sådd senere før. Det som er viktig er at frøene må ligge litt i bløt og så må de settes i jorden på høykant med den spisseste enden opp. Lykke til!

   Slett
  2. Takk :) Jeg sådde frøene i går. Først halvannen time i lunkent vann før jeg sådde de,,,liggende flatt oppå jorden :( håper ikke tabben min medfører at frøene ikke spirer!

   Slett
 4. Hei! Så fint det spirer hos deg! Jeg har tre fine blå klokkeranker som begynner å vokse i en veldig fart. Skal jeg knipe dem?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har aldri knepet mine, så vet ikke. De vokser fort, men så skal de bli lange og lage flotte blomster skal de og produsere i løpet av en kort sesong.

   Slett

Setter stor pris på tilbakemeldinger og innspill fra dere der ute, så legg gjerne igjen en kommentar!