Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tirsdag 14. mai 2013

Hver vår er det spennende å se hva som har klart seg.  Selv om man satser på relativt trygge planter i forhold til herdighet, kan det gå galt.  Her er et knippe av våre roser og status på disse.  Jeg er ikke så flink å huske navnene på alle disse vekstene vi har i hagen, men hvis du lurer på navnet på noen kan jeg finne det ut.  Bare legg inn spørsmål som kommentar, så svarer jeg etter beste evne.  Alle rosene er sone H4 eller høyere.
God gammeldags nyperose.  Overlever vel det meste.  I dag skal den få seg en real nedklipping slik at den holder seg til tildelt plass.  Hvis ikke vil den stenge en av stiene i hagen og det er upraktisk.  Tornerisp på solbrente legger kan det også bli, hvis det blir solingsvær i år da. 
Dette er en buskrose, Austinrose, som skifter mellom gult og rosa på sin vei fra knopp til frøstand.  Den har frosset ganske mye tilbake i vinter, men tror det er liv.

Dette er ei klatrerose som bugner seg over vårt stakittgjerde.  Den har verdens dårligste jord å vokse i, men trives tydeligvis med det den har.  Må stusses litt i år.  Har flettet grenene vertikalt i gjerdet.  Dette gjør at nye skudd kommer langs hele grenen og rosen blir kraftig og fin.  Dette kan man og oppnå med buskroser ved å tvinge grener ned mot bakken.
Bunndekker Viking er en hardfør rose som blomstrer med små søte roser.  Veldig hardfør, men har hatt den plasser i hagen hvor den har gått ut av en eller annen grunn.  De vi har igjen kommer nok i år også.
Denne buskrosen har en vill vokseform og skal få seg en hard frisering i år.  Noe er tørket ut, men det er liv.
Denne klatrerosen står på en tørr plass med dårlig snødekke og har tørket sterkt tilbake i vinter, som den har gjort tidligere vintre.  Her er det hard beskjæring som må til, så får vi håpe den kommer.  Spørs om den må få litt særbehandling til høsten.  Vi pakker ikke inn rosene.  Gir dem bare en spade med kukompost, matpakke, om høsten og så får de klare seg selv.  Henger litt over de som er mest utsatt om våren.  Har jo noen flere roser enn de jeg viser her og resten ser ut til å ha klart seg bra. Plantet 4 stykker sist sommer og de ser ut som de har klart vinteren fint. 

I morgen skal jeg til Ringebu hvor Roseforeningen har møte og Helen Fredholm skal ha foredrag om roser og klematis.  Fint å få litt inspirasjon.  I dag er det sol mellom skyene, men 6 grader er ikke noe som frister veldig, men i dag skal jeg ut noen timer og få rafset litt i både det ene og det andre.  Ha en fin dag!

6 kommentarer:

 1. Her var det mange fine roser og gode tips! Jeg er fortsatt usikker på om et par av mine har overlevd den harde vinteren. Tiden vil vise. Lykke til med dine og ha en inpsirerende kveld hos Helene Fredholm.

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint å høre at noen har bruk for tips og erfaringer man deler.

   Slett
 2. Så masse fine roser du har!..spesielt den over stakittgjerde er nydelig:)
  Iår er det virkelig spennende å se hva som kommer opp...for vinteren har gjort det tøft for mange planter.
  Heldige du...som skal besøke Helene Fredheim...det blir nok masse inspirasjon:))

  SvarSlett
  Svar
  1. Den over gjerdet har virkelig funnet seg til rette. Den er ikke remonterende og må nytes de få ukene den blomstrer.

   Slett
 3. Så vackra, otroligt vackra! Har blivit extra förtjust i de mörka, ska nog ha några på baksidan :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvarSlett
 4. Så härliga rosor! Jag har inte riktigt kommit underfund med rosor ännu. Fattar liksom inte hur jag ska fjäska för dom på bästa sätt. Har till exempel en madame plantier som inte alls ser pigg ut, bruna stammar. Hon ska väl nästan vara omöjlig att ta död på?
  Kul att du följer min blogg! Tack!

  SvarSlett

Setter stor pris på tilbakemeldinger og innspill fra dere der ute, så legg gjerne igjen en kommentar!